Her i 2023 er WordPress stadig det mest benyttede CMS system til hjemmesider. Næsten 40% af alle sider på Internettet er lavet i WordPress, hvilket siger lidt om hvor populært systemet er. Men hvorfor vælge en WordPress hjemmeside frem for et af de mange andre hjemmeside systemer der findes? Lad og tage et nærmere kig på nogle af de mange fordele der er ved WordPress.
WordPress er let at bruge
De fleste som har siddet med et andet hjemmeside CMS system, vil sikkert nikke genkendende til at WordPress systemet er rigtig let at anvende som bruger. Du kan hurtigt opsætte nye side, rette i eksisterende sider, udskifte billeder og den slags uden nogen form for kendskab til webdesign eller HTML. Det er ret overskueligt og hurtigt at komme i gang med uden et større kursus i brugen af systemet.
Har du aldrig siddet med et CMS system, kræver det en lille introduktion for at kunne benytte systemet korrekt, men de fleste vil hurtigt opdage at det er ret nemt at sidde med, når du først har prøvet det.
Også for webdesigneren er det et system som de fleste vil syntes er nemt at arbejde med. Du kan hurtigt få opbygget en ny hjemmeside og få lagt de funktioner ind som der er behov for. Dette er også en af tingene som er med til at holde prisen på en hjemmeside nede, i modsætning til mange andre CMS systemer, hvor du nemt ender med at betale 2-3 gange prisen på en WordPress hjemmeside.
Læs også: Få en WordPress hjemmeside
WordPress er gratis
Selve grund systemet er gratis at hente ned og bruge. Så du skal ikke ud og investere en masse penge i et nyt CMS system eller betale en månelig pris som med Wix eller webflow. Du kan endda også hente masser af gratis temaer ned, dog ikke helt i samme kvalitet som de temaer du betaler for. Visse udvidelser koster også at bruge, enkelte med en månelig betaling, andre en gangs pris. Om du har brug for nogle af disse betalte udvidelser afhænger helt af hvilke krav du har til systemet og din hjemmeside. I mange tilfælde vil du fint kunne køre en hjemmeside udelukkende med gratis udvidelser og temaer. Men hvad betaler du så for når du vælger at hyre et webbureau eller webdesigner ind til at lave en ny hjemmeside til dig? Det vil typisk være tiden der skal bruges på opsætning og konfiguration af hele CMS systemet og de plugins du skal bruge. At redesigne et eksisterende tema så det passer til din visuelle identitet og din målgruppe. Opsætning af forside, kontaktside og undersider. At optimere temaet inden for eksempelvis SEO og konverteringer. Optimere sikkerheden, hastigheden og hvad du ellers har behov for, for at få en hjemmeside der passer til dit behov. Alt sammen noget der hurtigt kan løbe op i 20-40 timers arbejde. Så selvom selve WordPress systemet er gratis, så skal der alligevel ligges en hel del tid i at få en hjemmeside op og køre korrekt.
WordPress er Skalerbart
En rigtig stor fordel ved dette CMS system, er at systemet nemt kan skaleres efter behov. Begynder din hjemmeside pludselig at få rigtig mange besøgende, eller skal du udvide hjemmesiden med masser af tunge videoer eller billeder, så vil en opgradering af din server’s hardware mange gange være nok til at løse problemet. WordPress bruges både til mange helt små hjemmesider og blogs, men også til mange større firma sider. Der er så mange muligheder i WordPress at det kan bruges til nærmest alt. Der vil selvfølgelig være enkelte tilfælde hvor et mere målrettet og mere specifikt CMS er en bedre løsning, men i de fleste tilfælde vil et WordPress system fint kunne løse opgaven.
Gode udvidelses muligheder
Du finder ikke noget andet system med lige så mange plugins. Til næsten en hver funktion du kan forestille dig, er der efterhånden lavet et plugin giver den funktionalitet. Det er ikke altid de løser problemstillingen præcis som du godt kunne tænke dig, og i mange tilfælde er det en halv dårlig løsning, men de findes. Og i rigtig mange tilfælde er det tale om en gratis udvidelse. Det kan være du gerne vil have et booking system på hjemmesiden, et modul til indsamling af nyhedsbrev eller flere sprog. Alt samme ting som kan løses ved at installere og tilpasse et plugin. Dette er helt klart en af de store styrker ved WordPress, at en stor del af den funktionalitet du måske har behov for, kan fås via et plugin, frem for at det skal kodes helt fra bunden.
Læs også: Hvorfor vælge en WordPress webshop
Nemt at modificere og tilpasse
Selve CMS systemet er open source, hvilket betyder at det er en åben kildekode som du kan tilpasse efter behov. I forhold til mange andre CMS systemer er WordPress relativ nemt at arbejde med og tilpasse til dig som måske har brug for en mere unik løsning. Med de mange webhooks kan du hurtigt overstyre mange kerne funktioner og tilpasse dem til dit behov. Har du et godt kenskab til HTML, CSS og PHP kan du lave næsten alt i WordPress systemet, hvilket også er en af grundene til at mange webudviklere elsker at bruge det.
Du kan let tilkoble en Webshop løsning
Har du en eksisterende WordPress hjemmeside og vil du gerne udvide den til også at kunne sælge produkter eller ydelser fra, er dette også muligt. Hertil findes der et webshop modul kaldet WooCommerce som giver fuld webshop funktionalitet til din hjemmeside. En rigtig god løsning til dig som allerede har en WordPress hjemmeside, eller til dig der går og overveje at starte en ny webshop og ikke vil betale de høje priser et rent shopping system koster.
WooCommerce er et rigtig godt webshop system til de fleste som gerne vil sælge deres produkter online. Dog vil der være situationer hvor et dedikeret shopping system som Magento eller ShopWare vil være et bedre valg, men for mange vil WooCommerce fint dække dine behov.
Går du og ovevejer at starte din egen webshop, så læs vores gamle indlæg Overvejelser inden du starter en webshop.
Du kan udbygge din WordPress hjemmeside uden at være webdesigner
WordPress’ popularitet skyldes delvist dets brugervenlighed, som giver dem uden teknisk baggrund mulighed for at oprette og tilpasse hjemmesider. Først og fremmest er det en god idé at vælge et responsivt tema, da dette sikrer, at din hjemmeside fungerer godt på alle enheder, fra desktops til smartphones. For dem, der ønsker at designe sider uden at kende til kode, er plugins som Elementor, WPBakery Page Builder eller Breakdance ideelle, da de tilbyder drag-and-drop funktionalitet og er nemme at bruge.
For at udvide funktionaliteten af din hjemmeside kan du installere forskellige plugins, som kan tilføje funktioner som SEO værktøjer, kontaktformularer eller sociale mediedelingsknapper. Mange moderne WordPress-temaer inkluderer også brugerdefinerede widgets, der kan tilføjes til dine sider eller sidepaneler, og de giver dig ofte mulighed for nemt at ændre farveskema og skrifttyper via det indbyggede tilpasningsværktøj.
Hvis du er interesseret i at dele nyheder eller nyttigt indhold, er WordPress’ bloggingkapacitet et stærkt værktøj at overveje. På SEO-fronten, selv for dem uden ekspertise, er grundlæggende SEO-optimering vigtig. Der er plugins som Yoast SEO eller All in One SEO Pack, der kan assistere med dette. Sikkerheden på din hjemmeside er også vital, så overvej at installere sikkerhedsplugins som Wordfence eller iThemes Security. For at beskytte dit arbejde kan plugins som UpdraftPlus eller BackupBuddy tage regelmæssige back-ups. Til sidst er det essentielt altid at holde din WordPress, dine temaer og plugins opdaterede for at sikre en problemfri og sikker drift.
Selvom mange kan oprette hjemmesider på egen hånd med WordPress, er det undertiden gavnligt at konsultere en professionel ved komplekse udfordringer eller avancerede tilpasningsbehov.
Vi valgte at skifte fra Umbraco til WordPress da vores gamle hjemmeside skulle opgraderes. Et skift vi bestemt ikke har fortrudt. WordPress er meget mere brugervenlig og nemmere at tilpasse tingene i. Og langt billigere at få udviklet nye funktioner til. Det eneste problem vi er stødt på indtil nu var at vi var nød til at opgradere hukommelsen på vores webhotel før at tingene kørte perfekt.