Alt for mange går i gang med at opbygge deres hjemmeside, Google Ads kampagner og endda til tider SEO uden først at få lavet en søgeordsanalyse. Men hvorfor er en søgeordsanalyse så vigtig, og hvad kan du bruge den til? Lad os ligge ud med at se lidt nærmere på hvad en søgeords analyse overhoved er for noget.
Hvad er en søgeordsanalyse?
Når folk søger efter information, produkter eller tjenester online, benytter de overvejende Google. Med hele 95% af alle daglige søgninger, er Google den dominerende aktør, hvilket gør andre søgemaskiner som Bing eller Yahoo næsten overflødige i sammenligning.
Søgningerne kan variere fra enkeltpersoner, der ønsker en ny hjemmeside designet, til en husejer på jagt efter et nyt tag. Uanset behovet indtaster brugeren typisk et søgeord eller en søgesætning i Google. For enkeltheds skyld refererer vi oftest til disse indtastninger som ‘søgeord’, selvom de kan bestå af en enkelt term eller en hel sætning, som “Ny hjemmeside”, “Hvad koster et nyt tag?” eller “Hvad tid lukker Bilka?”. Nogle søgeord er sjældne og benyttes kun få gange årligt, mens andre er yderst populære og forekommer tusindvis af gange månedligt.
En søgeordsanalyse i Google er dybest set en oversigt over søgeord, der er relevante for dit website, kombineret med en vurdering af, hvor ofte de bliver søgt på hver måned. Selvom der kan tages hensyn til yderligere faktorer som Google Ads-klikpriser og konkurrence, er kernen i analysen simpelthen søgeordet eller -sætningen samt dets søgefrekvens.
Formålet med en søgeordsanalyse
Men hvorfor er en søgeordsanalyse en vigtig del af din online marketing? For det første kan den hjælpe dig med at forstå dine kunder lidt bedre. Hvad er det de præcis søger efter når de leder efter den vare du tilbyder? For det andet kan det give dig en god ide hvilke ord og sætninger du skal bruge på din hjemmeside, så frem du ønsker at blive i søgemaskinerne for søgninger der er relevante for din forretning. En søgeordsanalyse er et rigtig godt værktøj når du skal udvikle nyt indhold til din hjemmeside, eller optimere på det eksisterende.
Læs også: Fordele og ulemper ved SEO
Men en søgeords analyse kan også benyttes til andre ting, f.eks. når du uploader Youtube videoer, indhold på de sociale medier osv. Chancen for at disse sider også vil blive vist i søgeresultaterne for relevante søgninger er også værd at tage med, og for mange en stor del af deres online marketing strategi. Det kan også være en hjælp til at overveje hvilke hashtags du bør vælge, da populære søgeord, i mange tilfælde også er populære hashtags (dog ikke altid).
Søgeordsanalysen bør også benyttes hvis du laver benytter Google Ads, her kan du hurtigt få en ide om hvilke kampagner der kunne være interessante, og hvilke søgeord der bør indgå i de forskellige kampagner.
Prioritering af søgeordene
Ikke alle søgeord har samme relevans. Mere specifikke søgeudtryk kan ofte være mere værdifulde end generelle. Lad os tage et eksempel: Hvis du er en Mazda-forhandler i Aalborg, kan “biler” med omkring 15.000 månedlige søgninger virke tiltalende. Men hvor mange af disse 15.000 personer søger specifikt efter en Mazda i Aalborg? Chancerne er, at det ikke er mange nok til at retfærdiggøre de ressourcer, det ville kræve at konkurrere om dette søgeord. Derimod ville “Mazda Aalborg” med 350 søgninger eller “Mazda forhandler Aalborg” med 20 søgninger være langt mere målrettede og potentielt lettere at rangere for.
Det er også vigtigt at overveje, hvor langt den søgende er i beslutningsprocessen. Er de stadig i informationsfasen, som når de spørger, “hvilken opløsning har et LG OLED65E9PLA TV?”, eller er de i købsfasen og spørger, “hvor kan jeg købe et LG OLED65E9PLA?” Disse to søgninger vil have betydeligt forskellige konverteringsrater. Så det er værd at tænke over, hvilket trin i kunderejsen du vil målrette. Selvom det kan være gavnligt at være synlig, når kunder søger information, vil kunder tættere på et køb oftest have større værdi for din virksomhed.
Læs også: Hvad er SEO?
En anden ting der er vigtig når du skal prioritere dine søgeord – hvis vi snakker SEO, er hvor stor konkurrence er, eller på Google Ads – klik pris. Er det tale om søgeord som modetøj eller jakker kan det være rigtig svært at konkurrere med de store firmaer som allerede for længst har optimeret deres hjemmeside til pågældende søgeord, og hver måned betaler et webbureau masser af penge for at vedligeholde deres placeringer på søgemaskinerne. Her vil de ofte give mere mening at gå efter de mindre og mere specifikke søgeord.
Hvordan finder man de rigtige søgeord?
Det at udvælge de gode søgeord er ofte en større process. Det at finde de rigtige søgeord til SEO er afgørende for at sikre, at dit indhold bliver set af den rigtige målgruppe, hvilket også er grunden til at alle bør få udarbejdet en søgeordsanalyse til sin virksomhed. Her er nogle trin og metoder til at finde de rigtige søgeord:
Forstå dit publikum: Før du begynder at søge efter søgeord, skal du have en klar forståelse for, hvem din målgruppe er, og hvad de søger efter online.
Brainstorm: Lav en liste over emner, der er relevante for din virksomhed eller dit website. Tænk over, hvilke emner dine potentielle kunder kunne være interesserede i.
Brug søgeordsværktøjer: Værktøjer som Google Keyword Planner, SEMrush, Ahrefs og Ubersuggest kan hjælpe med at generere en liste over populære søgeord baseret på dine brainstormede emner.
Find konkurrenternes søgeord: Værktøjer som SEMrush og Ahrefs giver dig mulighed for at se, hvilke søgeord dine konkurrenter rangerer for. Dette kan give indsigt i potentielle søgeordsmuligheder for din egen virksomhed.
Undersøg søgeintention: Sørg for, at søgeordene matcher brugernes intention. For eksempel kan nogen søge efter “bedste løbesko” med hensigt om at købe, mens andre måske bare søger efter anmeldelser.
Overvej long-tail søgeord: Disse er længere og mere specifikke søgeordsfraser, som besøgende sandsynligvis vil bruge, når de er tættere på at foretage et køb eller en konvertering.
Prioriter:søgeord efter søgevolumen og relevans: Selvom et søgeord har højt søgevolumen, er det ikke nødvendigvis det bedste for din virksomhed, hvis det ikke er relevant.
Tjek sværhedsgraden af søgeordene: Nogle søgeord er meget konkurrenceprægede. Med mindre du har et stærkt domæne, kan det være svært at rangere for højkonkurrencedygtige søgeord. Brug SEO værktøjer til at vurdere “keyword difficulty” eller søgeordssværhedsgrad.
Løbende overvågning og tilpasning: SEO er en løbende proces. Overvåg din søgeordsperformance regelmæssigt og tilpas din strategi baseret på resultaterne.
Brug også Google Analytics: Dette værktøj kan vise dig, hvilke søgeord der allerede bringer trafik til dit site, og hvilke konverterer bedst.
Efter at have fundet de mest relevante søgeord, er næste skridt at integrere dem flydende i dit indhold, overskrifter, metabeskrivelser, URL’er og interne links for at forbedre hjemmesidens synlighed i søgemaskiner.
En søgeordsanalyse er fundamentet for din digitale strategi og en vigtig del af din online strategi. En analyse som bør prioriteres højt og bruges løbende. Uden en solid oversigt over dine kerne søgeord, navigerer du uden klart sigte, hvad enten det drejer sig om oprettelse af Google Ads-kampagner, udvikling af nyt indhold til din hjemmeside eller interaktioner på sociale medier.
Brug for hjælp til at få udviklet en professionel søgeordsanalyse? Se vores priser på marketing her eller giv os et kald for mere information.
Kender problemet. Vi havde et “større” SEO firma til at lave vores søgemaskineoptimering, hvor de optimerede hjemmesiden og lavede en eller anden form for linkbuilding. Fik efterfølgende et par rapporter fra dem, men det vidste sig så senere at alle de ord vi så flot var gået frem på, nærmest ingen søgninger havde. Her fortrød jeg at vi ikke fik lavet en søgeordsanalyse først, så de ord vi blev fundet på, også var de ord som folk bruger.
En søgeords analyse er jo det vigtigste inden man overhoved går i gang med nogen form for marketing. Desværre er det jo alt for mange der slet ikke tænker på denne del inden de begynder at smide om sig med penge efter SEO eller Google Ads. Vi har selv en del kunder som er kommet til os og bedt om hjælp til markedsføring uden at tænke over hvilke ord de gerne vil findes på. Så jeg fuldstændig enig med jer i at dette er rigtig vigtigt hvis man vil benytte sig af online marketing.
Ja det er lidt overraskende hvor mange som faktisk bare hopper ud i Google Ads uden at foretage en god søgeords analyse først. Og endnu værre med dem som gør det med søgemaskineoptimering, tror dog heldigvis ikke det er så ofte det sker. Men har da også set eksempler på det.
Lige et tip herfra. Vi fik for ca 7 måneder siden udarbejdet en ret omfattende søgeordsanalyse fra et stort webbureau i Århus. Dog var der ikke nogen som nævnte noget om konkurrencen på de forskellige ord. Vi lavede den typiske fejl, og gik udelukkende efter de søgeord med flest søgninger. Det vidste sig så at selv med 6 måneders intensiv SEO at en top 5 placering ikke var realistisk med vores budget på nogle af de ord vi var interesseret i. Så her havde det givet mere mening at vælge de små og ofte mere relevante søgesætninger først. Så havde vi da i det mindste fået lidt ud af vores 6 måneders SEO optimering.